Činoherci DAD v Prešove chystajú celoslovenskú premiéru

15.12.2003 Celý región

Činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove pripravil v celoslovenskej premiére na sobotu 13. decembra uvedenie inscenácie Okresná nemocnica...
Činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove pripravil v celoslovenskej premiére na sobotu 13. decembra uvedenie inscenácie Okresná nemocnica alebo Plukovníkova žena. Autorom textu je súčasný bulharský dramatik Christo Bojčev, do rusínčiny ho preložil dramaturg DAD Vasil Turok a hru režijne naštudoval hosťujúci Jozef Prážmári.

Pre Prážmáriho to nie je po približne ôsmich rokoch len návrat do DAD, ale aj k práci činoherného režiséra ako takej. Priznal, že dlhú tvorivú prestávku spôsobili jeho veľmi vážne zdravotné problémy. \"Ocitol som sa v úplnej slepote, a len ľudovej liečiteľke vďačím za to, že sa mi zrak čiastočne vrátil, \" povedal 9. decembra na predpremiérovej tlačovej konferencii v Prešove. Na príprave novej inscenácie v repertoári DAD bolo podľa neho najťažšie zvládnuť žáner absurdnej grotesky. Hra sa totiž odohráva v blázinci. \"Súbor DAD má však s týmto žánrom skúsenosť, \" konštatoval, a tak predpokladá, že konečný výsledok diváka zaujme. Prážmári je aj autorom scény a kostýmov.
Turok informoval, že asi pred rokom dostal od bulharského autora písomnú zásielku s textami dvoch hier, ktoré už boli preložené do slovenčiny. Tú, ktorú si vybrali v DAD, asi pred dvoma mesiacmi uviedli vo svetovej premiére v Nemecku. Voľba prizvať Prážmáriho k spolupráci nebola zložitá, pretože Prážmári v tomto národnostnom divadle v Prešove už pôsobil aj ako interný režisér a v 80. rokoch vytvoril inscenácie Saška a Vypláva na more čln, ktoré odštartovali novú kvalitatívne vyššiu úroveň v práci činoherného súboru. Turok dal názvu Bojčevovej hry, ktorý v rusínčine znie Okresnyj špytaľ abo Plukovnikova žena, podtitul \"scény zo šťastného života bláznov\". Ak by mal vyjadriť veľmi hutne ideové posolstvo hry, tak je to podľa neho text o úplnej strate ilúzií. Prážmári doplnil, že hra prináša námet k úvahe, či má vôbec zmysel \"dostať sa z dnešného blázinca\".
Hudbu zložil hosťujúci skladateľ Rudolf Pepucha z Bratislavy. Hlavné úlohy stvárňujú Eugen Libezňuk, Jozef Tkáč, Ľubomír Mindoš, Vasil Rusiňák a Sergej Hudák.
Predstavenie vzniklo za finančnej pomoci Ministerstva kultúry SR a Združenie priateľov DAD v Prešove.

(jj)
 

Vyberte región